jouer

Geschiedenis van wiezen

Kleurenwiezen (of Whist) is van Engelse afkomst, waarvan de letterlijke vertaling stilte betekend. Whist werd in het Franse hof ingevoerd onder het rijk van Lodewijk de vijftiende, een fanatieke speler die het spel aan zijn hovelingen oplegde.
Napoleon verzette zich tegen alles wat van Engelse oorsprong was. Hij wou niets weten van wiezen en verbood zelf het spel in heel het land. Het spel werd stilaan vervangen door het bridgen.
De Belgen bleven trouw aan het spel dat tot vandaag nog met veel ijver gespeeld wordt : talrijke toernooien worden over heel het land georganiseerd.

Informatie over kleurenwiezen

Kleurenwiezen lijkt sterk op Bridge, het is er trouwens een voorloper ervan.
Het oorspronkelijke wiezen is heel simpel. Kleurenwiezen zoals wij deze op FreeWhist kennen met de voorstellen werden pas in de XIXe eeuw bijgevoegd door spelers die het spel trachten te hernieuwen. De uiteindelijke vernieuwing bracht ons tot het bridge dat we nu kennen.

Kleurenwiezen (Belgische whist)

Tijdens de XIXe eeuw, wilden sommige spelers wiezen verrijken door een systeem van voorstellen bij te voegen op de wijze van Boston.
Dit spel en zijn varianten zijn sterk aanwezig in België.

Kleurenwiezen wordt met 4 gespeeld.
Het spel is identiek aan whist.

Quotes

Ces braves gens pratiquaient l'hospitalité ; quiconque avait tâté de leur pot ou fait un whist avec eux, devenait leur intime : … . (Nicolas Gogol, Les âmes mortes -1842 ; vertaling van Henri Mongault -1949)

On y jouait le whist à deux sous la fiche. (Honoré de Balzac, Modeste Mignon, 1844)

FreeWhist is een gedeponeerd handelsmerk van Gobertis sprl
- -
Gobertis sprl, Guldendellestraat 5, 3070 Kortenberg, Belgïe
-
Ondernemingsnummer 0878.171.088