jouer
Allerlei
Divers
Hints
Informatie
Speelkaarten
Spel
Statistieken

Zijn de kaartspellen en de astronomie met elkaar gelinkt? 6/6/2014
2

Het is een geheim voor niemand dat een kaartspel 4 kleuren telt net zoals de 4 seizoenen van het jaar. In iedere kleur zijn er 13 kaarten: is er een link met de fases van de maan? Er zijn 13 volle manen in één jaar…

Des te meer, een kaartspel telt 52 kaarten, een jaar 52 weken…

Er zijn 12 sterrenbeelden, net zoals de 12 maanden van een jaar of de 12 sterrentekens.

Laten we nog een stap verder gaan. Indien we de aas tot de koning de waarden van 1 tot 13 geven, dan is de som van alle kaarten 364 oftewel het aantal dagen in één jaar. Een kalender van 364 dagen? Deze heeft wel degelijk bestaan in de oudheid. De kalender van 364 dagen werd gebruikt door verschillende groepen van sectaire joden in de periode van de tweede tempel. Het principe van deze kalender is dat de natuur gehoorzaam is aan de asters en dat het heelal in harmonie evolueert. Het probleem met het gebruik van deze kalender is dat er ieder jaar 1 dag en een kwart ontbreekt: hij is niet bruikbaar over een lange periode behalve indien er om de zoveel tijd tussendagen worden ingevoerd.


Schoppenboer 12/5/2014
3

Waarom kijkt de schoppenboer mij aan met zijn gezicht die lichtjes naar de rechterkant helt ? Waarom deze zwarte blik?

Het is nochtans een mooie man, jong, baardeloos, met witte haren die tot in de nek gaan. Hij heeft een fiere houding met zijn rode hoed met gele pluim. De hand op de heup geeft hem een knappe pose…

Waarom zijn zijn kleren steeds rood, blauw of van gou? Het is namelijk steeds zo voor de Franse kaarten… Niemand weet waarom.
Wie is deze fascinerende personnage ? De legende wil dat hij het portret is van d’Ogier van Danemarken die een ridder was waarvan het levensverhaal wordt uitgelegd in het lied Cyclus van de koning. Hij was één van de trouwe aan Karel de Grote. Een heer dus en niet een gewone boer. Het is zelfs zo dat vroeger de term boer betrekking had op een hogere functie en niet geassocieerd werd met wat het nu is.

De beelden van de eerste spelkaarten zijn de koning, de ruiter en de infanterist of boer. De meeste regionale kaarspelen behouden de onderscheiding tusen de ruiter en de boer (de Duitse kaartspellen geven de ze aan als hogere boer, Ober, en lager boer, unter). De Franse kaartspellen hebben de ruiter vervangen door een een dame maar ze behouden de boer. Het valt soms voor dat in de hoek van de kaart, het symbool in de desbetreffende taal in het rood wordt aangeduid (V voor Valet in het Frans, J voor Jack in het Engels, B voor Bube of Boer in respectievelijk het Duits en het Nederlands, enz.).


Klaveren dame 22/3/2010
6

De klaveren dame is niemande minder dan Marie d'Anjou, echtgenote van Karel VII, soms ook Argine genoemd.


Gebruik van de speelkaarten 28/2/2010
0

Tot het begin van de XIXste eeuw, was het gebruik van papier uitzonderlijk. Omdat de rugzijde van een speelkaart in die tijd wit was, werden deze ook voor andere zaken gebruikt: lieve woordjes, trouw contract, visite kaart, reclame, ... . Tijdens de franse revolutie werden ze zelf gebruikt als geld!
 
Hierdoor bestaan er nog vele speelkaarten van deze periode. Zo hebben we nog notities van Molière, Napoleon of Rousseau, uitnodigingslijsten van Lodewijk XVI,...
 
Wanneer iemand op bezoek kwam, maar voor een gesloten deur terechtkwam, liet hij zijn handtekening achter op een speelkaart om aan te tonen dat hij er geweest is. Vandaard dat we nu spreken van een visitekaart.
 
Vanaf 1800, begonnen de Amerikanen echter allerlei soorten reclames te plaatsen op de rugzijde van deze speelkaarten. Abstracte figuren op de rugzijde kwamen echter pas veel later.
 
Het idee om deze speelkaarten weer als politiek symbool te gebruiken werd opnieuw gebruikt in 2003 tijden de oorlog in Irak. De Amerikaanse soldaten kregen namelijk speelkaarten met de belangrijkste Iraakse verantwoordelijken die gezocht werden.


Klaveren boer 27/1/2010
8

Na de harten Koning, gaan we nu aandacht besteden aan de klaveren boer.
 
Zowel in kleurenwiezen (whist) als in andere kaartspellen, is de boer meestal de laagste beeld kaart. (op belotte na, waar de boer de hoogste kaart is bij troef)
 
Historisch gezien was de boer een lakei, persoon met een kleine rol in de huis van de koning en koningin. Maar in de speelkaarten zijn deze boeren 4 heroïse jonge kerels.
 
De klaveren boer vertegenwoordigd sinds de zestiende eeuw, Lancelot, één van de ridders van de ronde tafel van Koning Arthur.


plus anciens
FreeWhist is een gedeponeerd handelsmerk van Gobertis sprl
- -
Gobertis sprl, Guldendellestraat 5, 3070 Kortenberg, Belgïe
-
Ondernemingsnummer 0878.171.088